Tips / faq

Je overweegt je bij ons in te schrijven. Maar wat kun je van ons verwachten? Wat doet een modellen/hostessenbureau eigenlijk? Hieronder de meeste gestelde vragen...
______________________________________________________________________________

FAQ

______________________________________________________________________________

TIPS

______________________________________________________________________________

Wat doet een modellen/hostessenbureau?
Een modellen- en hostessenbureau kun je zien als een bemiddelaar tussen jou en een opdrachtgever. Opdrachtgevers die een model of modellen zoeken, benaderen een modellenbureau dat, op basis van specifieke wensen van de klant, een voorselectie maakt. Als jij daar deel van uitmaakt, wordt je altijd van te voren opgebeld om te vragen of je beschikbaar bent op een bepaalde datum en of je die specifieke opdracht wilt uitvoeren of niet. Je bent dus niet verplicht om alle opdrachten aan te nemen die we je voorstellen. Uiteindelijk kiest de opdrachtgever welke gezichten het beste bij zijn ideeën passen.
naar boven

Waarop verdient een modellen/hostessenbureau?
Alle modellenbureaus houden een deel van je verdiensten in als bemiddelingskosten. Dit is overigens het enige waaraan een bureau mag verdienen. Sommige modellenbureaus vragen bijvoorbeeld ook inschrijfgeld, maar Models & More doet daar niet aan mee. Ook doen wij niet aan modellenopleidingen of dure fotosessies.
naar boven

Waarom moet ik ervoor zorgen dat het bureau goede foto's van mij heeft?
Opdrachtgevers krijgen vaak alleen foto's van je te zien. Al ben je nog zo geschikt voor de opdracht: als je foto's slecht of onduidelijk zijn, zal de opdrachtgever waarschijnlijk toch niet voor je kiezen en gaat er een aantrekkelijke opdracht aan je neus voorbij.
naar boven

Waarom moeten mijn foto's recent zijn?
Een opdrachtgever verwacht dat je eruit ziet zoals op de foto. Als dit niet meer zo is, loop je alsnog de kans een opdracht te verliezen. En dat is natuurlijk doodzonde. Daarnaast willen boekers niet het risico lopen een model naar een opdracht te sturen die niet meer lijkt op de foto's.
naar boven

Hoe weet ik of een bureau betrouwbaar is?

 • Een goed bureau vraagt geen inschrijvingskosten.
 • Een goed bureau kan voorbeelden laten zien van opdrachten met eigen
  modellen. 
 • Een goed bureau is altijd bereikbaar tijdens kantoortijden. 
 • Een goed bureau accepteert professionele foto's die je zelf instuurt en
  probeert je niet over te halen om voor honderden euro's bij het bureau andere
  foto's te laten maken. 
 • Veel goede bureaus zijn lid van de BMCB, de belangenvereniging voor
  modellenbureaus.

naar boven

Je presentatiemateriaal
Om je goed te presenteren bij onze klanten, moet je presentatiemateriaal up-to-date zijn. Knip je bijvoorbeeld je haar af, of ben je op een andere manier erg veranderd, zorg er dan voor dat wij zo snel mogelijk beschikken over recente, professionele foto's. Modellen met foto's van 3 of 4 jaar oud worden door ons niet meer voorgesteld en van de website gehaald!
naar boven

Verhuizen?
Als je verhuist of een nieuw (mobiel) telefoonnummer krijgt waar wij niet van op de hoogte zijn, dan kunnen wij je ook niet bereiken wanneer een opdrachtgever interesse in je toont. En dat betekent dat een mooie opdracht zo maar aan je neus voorbij kan gaan. Zorg er daarom altijd voor dat wij actuele gegevens van je hebben.
naar boven

Casting
Soms wil een opdrachtgever je vaak eerst persoonlijk ontmoeten voordat hij zijn definitieve keuze maakt. Castings zijn altijd belangrijk: ook al ben je niet geboekt, de opdrachtgever heeft je wel gezien en dat vergroot je kans bij een volgende keer. Informeer bij elke casting welke kleding en make-up je het beste kunt dragen, of je tekst moet leren, zodat je altijd goed voorbereid naar de casting gaat.
naar boven

Optie
Een optie betekent dat een opdrachtgever geïnteresseerd is om je te boeken. Je kansen op een opdracht stijgen behoorlijk bij een optie maar het is nog steeds geen 100% zekerheid. De opdrachtgever geeft later via het modellenbureau door of de boeking voor jou wel of niet doorgaat. Bereikbaarheid is altijd belangrijk en bij een optie al helemaal. Ben je nu door omstandigheden toch moeilijk bereikbaar, bel dan zelf even naar ons om te checken of je optie is omgezet in een boeking, altijd binnen kantoortijden (van 9.00 - 17.30 uur).
naar boven

Wees op tijd!

Ben je geboekt voor een opdracht, zorg er dan altijd voor dat je op tijd bent! Zoek van tevoren uit hoe je er kunt komen, als je vragen hebt, bel dan het bureau. Voor reisinformatie kun je bellen naar: 0900-9292, de website www.9292ov.nl raadplegen, of startpagina voor één van de routeplanners. En zorg er altijd voor dat je ons telefoonnummer bij je hebt, en eventueel dat van de klant. Mocht je onverwachts te laat dreigen te komen, dan kun je via ons in ieder geval de opdrachtgever daar van op de hoogte stellen.
naar boven

Uiterlijke verzorging
Zorg er voor dat je er altijd representatief uitziet als je naar een casting of naar een opdracht gaat. Jij bent je eigen visitekaartje en je krijgt maar één kans voor een eerste indruk! Dus:

Dames: Hostessen dienen zelf voor de basismiddelen te zorgen zoals huidskleurige naadloze lingerie, panty’s 20 denier zwart en huidskleur, zwarte nette kokerrok en effen zwarte dichte pumps. Verder dient een hostess tijdens de opdracht rekening te houden met;

 • Geen zware make-up
 • Geen oorbellen
 • Niet te veel parfum, maar zorg er wel voor dat je fris ruikt
 • Geen zichtbate piercings of tattoages
 • Nagels kort en verzorgd geknipt, geen nagellak

Heren: Ook de heren dienen zelf voor de basismiddelen te zorgen zoals nette zwarte schoenen, een mooi pak, stropdas en dienen tijdens een opdracht rekening te houden met;

 • Glad geschoren (indien nodig baardje laten staan)
 • Geen zichtbare piercings of tattoages
 • Lang haar in een staart
 • Niet te veel after shave, maar zorg er wel voor dat je fris ruikt
 • Nagels kort en verzorgd geknipt

Verander nooit je uiterlijk (bijvoorbeeld door naar de kapper te gaan) na een casting of voor een fotografie. Meld van te voren altijd aan je boeker eventuele schrammen, wondjes of andere veranderingen in je uiterlijk waar deze niet van op de hoogte is.
naar boven

Kleding
Sommige opdrachtgevers vragen of je zelf kleding mee kunt nemen. Soms is er een stylist aanwezig, maar vraag dit voor de zekerheid altijd aan het bureau. Kleding die je meeneemt moet uiteraard altijd schoon en gestreken zijn. Neem liever te veel dan te weinig mee en denk ook aan accessoires zoals panty's (2 paar), huidkleurig naadloos ondergoed, zwarte effen pumps etc.
naar boven

Make-up
Als er een visagist aanwezig is, zorg er dan voor dat je zonder make-up op de locatie verschijnt, zodat ze niet eerst tijd kwijt is om alles er vanaf te halen. Is er geen visagist aanwezig, neem dan voldoende make-up mee, zodat je zelf je make-up kunt verzorgen en doe alvast thuis de basis op. Losse poeder is erg belangrijk (om glimmen tegen te gaan). Voor de heren: soms is het nodig om een baardje van een dag oud te laten staan. Neem dan wel voor de zekerheid je scheerspullen mee. Let op: niet op elke locatie is elektriciteit aanwezig.
naar boven

Opdrachten
Bij elke boeking geldt: jij bent het visitekaartje van het bureau en bovenal van jezelf!
Voorafgaand aan iedere opdracht geven we je door hoe lang het ongeveer gaat duren. Maar omdat opnametijden zich nou eenmaal moeilijk laten voorspellen, moet je er altijd rekening mee houden dat het uit kan lopen. Dus plan geen andere afspraken meteen na de aangegeven eindtijd.

Wanneer je aan het werk bent tijdens de opdracht, denk dan aan de volgende punten:

 • Neem nooit vrienden of vriendinnen mee naar de opdracht. Dat is bijzonder storend en erg onprofessioneel.
 • Praat nooit over geld met een opdrachtgever of medemodellen. Ook dat komt niet professioneel over. 
 • Teken nooit een document als dat niet van te voren met ons is overlegd. 
 • Bel ons altijd onmiddellijk als je denkt dat er iets niet in orde is.

Geef altijd binnen 24 uur na een opdracht aan ons door hoe lang je gewerkt hebt en wat je eventuele reiskosten zijn. Hoe sneller we een factuur aan de opdrachtgever kunnen sturen, hoe sneller ook jij het geld op je rekening krijgt. Maar houdt er wel rekening mee dat dit sowieso vaak twee tot drie maanden kan duren. En vergeet ook niet dat het bedrag dat je krijgt overgemaakt, een bruto bedrag is. Je mag ons factureren als je  een btw nummer hebt en een VAR WUO. Anders moet je fee verloond worden door een verloningsbureau.
naar boven